Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
50 g mandelmassa
0.5 dl farinsocker
1 msk kanel
Pensla med:
ägg
Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten
Ugn: 200º
30 bitar
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll lite över jästen. Rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt resten av degspadet, socker, ägg, salt och allt mjöl. Arbeta till en kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop smör, riven mandelmassa, farinsocker och kanel.
4
Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut med mjölad hand eller en slev.
5
Gör ca 50 hål i degen med baksidan av en tesked. Klicka i fyllningen och låt jäsa i 15 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
7
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten, och ringla över. Låt glasyren stelna och skär sedan kakan i rutor.