Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
50 g mandelmassa
0.5 dl farinsocker
1 msk kanel

Pensla med:

ägg

Glasyr:

1 dl florsocker
2 tsk vatten

Ugn: 200º

30 bitar

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll lite över jästen. Rör tills den lösts upp.

2
Tillsätt resten av degspadet, socker, ägg, salt och allt mjöl. Arbeta till en kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Fyllning: Rör ihop smör, riven mandelmassa, farinsocker och kanel.

4
Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut med mjölad hand eller en slev.

5
Gör ca 50 hål i degen med baksidan av en tesked. Klicka i fyllningen och låt jäsa i 15 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna.

7
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten, och ringla över. Låt glasyren stelna och skär sedan kakan i rutor.