Du behöver

  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 800 g sjötungsfiléer eller rödtungsfiléer
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 2 dl fiskbuljong av tärning

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3.5 dl fiskspad
1 st äggula
1 dl grädde
salt och peppar

Pommes Duchesse:

10 st potatis av mjölig sort
2 msk smör
2 st äggulor
2 msk grädde
salt och peppar

Garnera med:

1 st hummer eller 100 g kräftstjärtar
11 st champinjoner
dill
tryffel ev

Ugn: 250°

Gör så här

1
Pommes Duchesse: Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen. Pressa eller mosa potatisen och blanda den med smör, äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll.

2
Skala och hacka löken och fräs den blank och mjuk i en traktörpanna med smör. Vik ihop filéerna och lägg dem i pannan. Häll på vin och buljong, och sjud fisken under lock i ca 3 minuter. Ta upp fisken med hålslev och lägg den på ett ugnsfast fat. Sila och spara fiskspadet.

3
Sås: Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med fiskspad och koka upp under omrörning. Låt såsen koka i ca 3 minuter. Vispa äggula och grädde i en skål och tillsätt till såsen under omrörning. Nu får inte såsen koka mer. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.

4
Spritsa moset i toppar runt om längs formens kant. Gratinera i övre de-len av ugnen tills moset får färg, ca 10 minuter. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, smörstekta champinjoner och ev hyvlad tryffel.