Du behöver

  • 8 st lammkotletter dubbla
  • salt och peppar
  • 2.5 msk dijonsenap grov
  • 2 dl ströbröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja

Potatisgratäng:

1 kg potatis
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2.5 dl mjölk
1 msk kycklingfond
2 msk hackad persilja
1 krm muskotnöt riven
salt, vitpeppar
2 dl västerbottensost riven

Skysås:

1 msk kalvfond
1 tsk soja
1 tsk rödvinsvinäger
2 dl vatten
2 msk smör
1 tsk redning brun
peppar

Servera med:

broccoli kokt
tomater

Ugn: 225°

Gör så här

1
Potatisgratäng: Skala och skiva potatis och lök. Skala och hacka vitlö-ken. Koka upp grädde, mjölk och fond i en gryta. Tillsätt potatis, lök och vitlök och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme tills såsen bör-jar bli simmig. Rör om då och då. Smaka av med persilja, muskotnöt, salt och peppar. Häll över i en smord ugnsfast form och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

2
Lammkotletter: Torka av kotletterna. Snitta med en kniv eller klipp ett jack i fettkanterna på kotletterna. Salta och peppra och bred senap på båda sidor av kotletterna, och vänd dem i ströbröd. Stek kotletterna i en stekpanna med smör och olivolja, ca 3 minuter per sida.

3
Sås: Blanda fond, soja, vinäger och vatten i en kastrull, och koka upp. Vispa ner smör och brun redning och låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med peppar. Servera till lammkotletterna tillsammans med kokt broccoli och tomater.