Du behöver

  • 5 st äggvitor spara gulorna till citronkrämen
  • 3.25 dl strösocker
  • 120 g hasselnötter
  • 1 msk potatismjöl
  • 50 g mörk choklad

Citronkräm:

5 st äggulor
1 3/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1 st citron rivet skal
1 dl pressad citronsaft
100 g smör

Garnera med:

6.5 dl vispgrädde
marsipankycklingar

Ugn: 150°

12 bitar

Gör så här

1
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret lite i taget under vispning, och fortsätt vispa till en maräng. Mal nötterna på mandelkvarn och blanda dem med resten av sockret och potatismjöl. Vänd försiktigt ner nötterna i marängen. Rita fyra rundlar, på ett bakplåtspapper, som är 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna.

2
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna. Ringla smält choklad över bottnarna och låt stelna. Citronkräm: Vispa ihop äggulor, socker, potatismjöl, citronskal- och saft i en skål. Sjud över vattenbad till krämen tjocknar. Klicka i smöret under vispning. Ta upp skålen ur vattenbadet och låt krämen kallna.

3
Lägg ihop tårtan precis innan servering med citronkräm och vispad grädde mellan bottnarna. Garnera med vispad grädde och marsipankycklingar.