Du behöver

  • 750 g potatis
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg

Fyllning:

250 g fläsk rimmat
1 st gul lök
1 krm kryddpeppar stött

Servera med:

morotssallad se recept

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skala potatisen och skär den i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna. Eller använd kokt kall potatis och riv den på den fina sidan av rivjärnet.

2
Fyllning: Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan matfett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.

3
Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg i en skål. Ta upp potatisen och forma till en längd i en långpanna. Gör ett snitt i längden och lägg i fyllningen. Kläm ihop kanterna och forma till en rulle.

4
Pensla rullen med vatten och häll en bottenskyla vatten i långpannan och täck formen med folie. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Skär upp längden i skivor och servera med lingonsylt och morotssallad.


Kommentar:
Kroppkakelängden går utmärkt att frysa hel eller i bitar. Tina och värm i mikron under lock, 4 minuter på upptining och sedan 2 minuter på full ef-fekt. Men allra godast blir den stekt i en stekpanna med lite matfett. Krydda med extra kryddpeppar.