Du behöver
- 750 g potatis
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
Fyllning:
250 g fläsk rimmat
1 st gul lök
1 krm kryddpeppar stött
Servera med:
morotssallad se recept
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala potatisen och skär den i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna. Eller använd kokt kall potatis och riv den på den fina sidan av rivjärnet.
2
Fyllning: Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan matfett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.
3
Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg i en skål. Ta upp potatisen och forma till en längd i en långpanna. Gör ett snitt i längden och lägg i fyllningen. Kläm ihop kanterna och forma till en rulle.
4
Pensla rullen med vatten och häll en bottenskyla vatten i långpannan och täck formen med folie. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter. Skär upp längden i skivor och servera med lingonsylt och morotssallad.
Kroppkakelängden går utmärkt att frysa hel eller i bitar. Tina och värm i mikron under lock, 4 minuter på upptining och sedan 2 minuter på full ef-fekt. Men allra godast blir den stekt i en stekpanna med lite matfett. Krydda med extra kryddpeppar.