Du behöver

  • 2 bitar lax à 175 g
  • salt och peppar
  • 2 tsk sesamfrön

Spenatbädd:

0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk matfett
200 g bladspenat
salt och peppar

Potatismos:

6 st potatis av mjölig sort
1 msk matfett
1 dl mjölk
salt vitpeppar
1 msk hackad dill

Ugn: 200°

Gör så här

1
Tina fisken om den är fryst. Lägg laxen i en smord ugnsfast form, salta och peppra. Strö över sesamfrön och stek laxen mitt i ugnen i ca 10 minuter.

2
Spenatbädd: Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med matfett i 2 minuter. Tillsätt spenaten och fräs under omrörning tills all vätska kokat in, ca 5 minuter. Salta och peppra.

3
Potatismos: Skala och skär potatisarna i små tärningar. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Tillsätt matfett och mjölk och stöt sönder potatisen. Vispa moset fluffigt med en ballongvisp. Smaka av med salt, peppar och dill. Fördela spenaten på tallrikar och lägg laxen ovanpå. Servera med potatismos.