Du behöver

Skållning:

5 dl vatten
2 dl rågkross
50 g jäst
0.5 l vatten kallt
1 msk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
10 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
6 st fikon torkade
10 st dadlar färska
50 g valnötskärnor

Ugn: 200°/180º

Gör så här

1
Skållning: Koka upp vatten och lägg i rågkrossen. Rör om och låt stå i minst 3 timmar, gärna över natten.

2
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, skållad rågkross, salt, olja, honung, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

3
Hacka fikon och urkärnade dadlar grovt. Ta upp degen på mjölat bak-bord och arbeta in fikon, dadlar och valnötter i degen.

4
Dela degen i två bitar och forma till runda bröd. Lägg bröden i mjölade jäskorgar och jäs övertäckta i 45 minuter.

5
Vänd försiktigt upp bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 180° och grädda klart i 45 minuter.