Du behöver

  • 1 kg älgkött benfritt
  • 2 pkt jägarbacon
  • 2 st gula lökar
  • smör + 2 msk
  • 1 st öl 33 cl
  • 2 st palsternackor
  • 3 st morötter
  • 300 g svamp blek taggsvamp, Karl Johan svamp
  • 1 tsk torkad timjan
  • 6 st enbär
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0.5 dl svartvinbärsgelé
  • 2 st äpplen
  • maizena ev mörk redning
  • salt svartpeppar

Garnera med:

persilja

Servera med:

potatis kokt

Gör så här

1
Tärna köttet. Strimla baconet. Skala och klyfta löken. Bryn kött, bacon och lök i omgångar i en stekpanna med 2 msk smör. Lägg över i en gryta. Skölj ur stekpannan med ½ vatten mellan varje stekomgång och häll det i grytan.

2
Tillsätt öl och koka upp under omrörning. Låt sjuda under lock i ca 45 minuter.

3
Skala och skär palsternacka och morötter i bitar. Fräs palsternacka, morötter och svamp i en stekpanna med 2 msk smör och tillsätt till grytan tillsammans med timjan, enbär, fond, soja och gelé. Låt sjuda i 15 minu-ter.

4
Skölj och skär äpplena i bitar och blanda ner i grytan och låt grytan bli het. Red ev av grytan med mörk redning och smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja och servera med kokt potatis.