Du behöver
- 200 g lingon
- 1.5 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 6 st päron hårda
- 1 st kanelstång
- 0.5 tsk vaniljsocker
Kolasås:
100 g smör
100 g ljust muscovadosocker
4 msk ljus sirap
4 msk vispgrädde
Servera med.
glass eller grädde
Gör så här
1
Koka upp lingon, socker och vatten i en kastrull, och koka i 10 minuter. Pressa lingonen mot kanten så de avger sin saft.
2
Skala päronen men behåll skaftet. Skär av bottnen så att de står stadigt. Koka päronen i lagen i ca 15 minuter, tills de är mjuka. Låt kallna.
3
Kolasås: Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter, tills såsen tjocknar. Rör i grädden och ta kastrullen från värmen. Servera med glass eller grädde.