Du behöver

  • 200 g lingon
  • 1.5 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 6 st päron hårda
  • 1 st kanelstång
  • 0.5 tsk vaniljsocker

Kolasås:

100 g smör
100 g ljust muscovadosocker
4 msk ljus sirap
4 msk vispgrädde

Servera med.

glass eller grädde

Gör så här

1
Koka upp lingon, socker och vatten i en kastrull, och koka i 10 minuter. Pressa lingonen mot kanten så de avger sin saft.

2
Skala päronen men behåll skaftet. Skär av bottnen så att de står stadigt. Koka päronen i lagen i ca 15 minuter, tills de är mjuka. Låt kallna.

3
Kolasås: Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3 minuter, tills såsen tjocknar. Rör i grädden och ta kastrullen från värmen. Servera med glass eller grädde.