Du behöver
- 2 st gula lökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 0.5 dl tomatpuré
- 1.5 l fiskbuljong av tärning eller fond
- 1 tsk torkad timjan eller fänkål
- 1 tsk dillfrö
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 kg musslor med skal
- 1 kg blandad fiskfilé t ex lax, kolja, kummel
- 250 g räkor med skal
- 0.5 dl vermouth kan uteslutas
- salt och peppar
Aioli:
1 st äggula
2 tsk vinäger eller pressad citronsaft
1 krm salt
1.5 tsk fransk senap
0.25 krm vitpeppar
1 dl olja mild
2 st vitlöksklyftor
Servera med:
baguette
Gör så här
1
Aioli: Blanda äggula, vinäger, salt, senap och peppar i en skål. Vispa samman med elvisp eller med mixerstav. Tillsätt oljan i en jämn stråle tills blandningen tjocknar. Tillsätt riven vitlök och rör om. Smaka av och lägg upp i en skål. Förvara aiolin i kylen i en glasburk med lock.
2
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stor gryta med olja. Tillsätt tomatpuré, buljong, timjan, dillfrö och citronskal och låt sjuda 10 minuter.
3
Skölj musslorna och kontrollera att de är hela och levande genom att knacka dem lätt i bänken. Sluter de sköldarna är musslorna ok! Kasta de musslor som inte sluter sig. Lägg musslorna i soppan och koka upp.
4
Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Sjud under lock i ca 3 minuter. Skala räkorna. Smaka av soppan med vermouth, salt och peppar, och lägg i räkorna. Servera med baguette och aioli.