Du behöver

  • 5 dl kallt vatten
  • 15 g jäst
  • 1.5 dl rågsurdeg
  • 10.5 dl vetemjöl special
  • 1 dl linfrö
  • 1 msk honung
  • 1 dl havregryn
  • 2 tsk salt

Ugn: 250°/225°

2 bröd

Gör så här

1
Blanda vatten, jäst och rågsurdeg i assistentens degskål. Tillsätt vete-mjöl, linfrö och honung och arbeta degen i 5 minuter.

2
Tillsätt havregryn och salt och arbeta degen i 5 minuter till. Häll upp degen i en oljad plastlåda och sätt på locket. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur.

3
Vänd upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Vik in hörnen mot mitten med mjölade händer.

4
Mjöla två brödkorgar väl och strö havregryn i botten. Lägg i degen med skarven uppåt och låt jäsa övertäckta. Den ena korgen jäser 1 timme i rumstemperatur och den andra korgen jäser 1 timme i kylskåpskåpet.

5
Sätt in en långpanna i botten på ugnen och värm en bakplåt i ugnen. Vänd försiktigt upp den deg som jäst i rumstemperatur på ett mjölat bakplåtspapper.

6
Häll i 1/2 liter vatten i långpannan. Var försiktig för det bildas ånga. Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret på plåten.

7
Grädda i 10 minuter på 250°. Sänk värmen till 225° och grädda i 40 mi-nuter. Gör likadant med degen som jäst i kylen. Brödet tas fram när det ska gräddas.