Du behöver
- 150 g smör eller margarin
- 2 dl solhavre havredryck
- 50 g jäst
- 6 dl vetemjöl
- äggvita
- flingsalt ca 3 msk
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smält smöret. Tillsätt havredrycken och rör om. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt mjölet och arbeta ihop en deg. Knåda degen väl. Dela degen i fyra bitar och dela varje bit i 9 bitar. Rulla bitarna 24 cm långa lillfinger-tjocka längder och forma kringlor så att ändarna kommer underst. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 20–25 minuter.
3
Pensla kringlorna med uppvispad äggvita och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kringlorna kallna på galler. Förvaras torrt.
Kringlorna är goda som drinktilltugg eller tillsammans med ost.