Du behöver

Mandelbotten:

1 st ägg
1 dl strösocker
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
1 tsk bakpulver

Vit chokladmousse:

3 st gelatinblad
300 g vit choklad
1 msk smör
3 st äggulor
4 dl vispgrädde
2 tsk rivet citronskal

Garnera med:

florsocker
250 g färska hallon
citronmeliss

Ugn: 225°

10-12 bitar

Gör så här

1
Mandelbotten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ner i äggblandningen.

2
Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar kant som är 24 cm i diameter. Smörj formen med smält smör. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills kakan känns genombakad. Låt kallna i formen. Ta loss kanten och diska den ren. Sätt tillbaka formen runt botten.

3
Vit chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål tillsammans med smöret. Smält under omrörning över hett vattenbad. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör kraftigt. Ta bort skålen från vattenbadet.

4
Krama ur och smält gelatinbladen i en kastrull på spisen eller 10 se-kunder i en glasskål i mikron. Vispa grädden “mjukt tjock”. Vispas grädden för länge blir moussen grynig. Blanda 1 dl av grädden med gelatinet och rör om. Blanda ner i chokladen och rör om kraftigt. Vänd försiktigt ner resten av grädden och citronskalet med en slickepott. Häll moussesmeten över mandelbotten och släta till den.

5
Plasta formen och låt stå i kylen för att stelna i minst 6 timmar eller över natten. Skär loss tårtan runt kanten och ta bort kanten. Lägg över tårtan på ett tårtfat och sikta över florsocker. Garnera med hallon och citronmeliss. Servera med en kopp starkt kaffe.