Du behöver

  • 1.2 kg oxfilé
  • salt och peppar
  • 0.5 kruka timjan
  • 2 msk smör eller margarin

Rödvinssås:

1 st schalottenlök
1 st morot
75 g bacon
1 msk olivolja
4 dl rött vin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
socker salt, peppar
1 msk maizena majsstärkelse

Servera med:

haricots verts- och svampröra, se recept

potatiskaka se recept

Ugn: 150°

Gör så här

1
Krydda köttet väl runt om med salt och peppar. Hacka timjan och klappa in i köttet. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Stick in en köttermometer och tillaga i ugnen i ca 45 minuter eller tills innertemperaturen är 58°. Låt köttet vila 15 minuter under folie innan det skivas.

2
Rödvinssås: Skala lök och morot och hacka dem fint. Hacka bacon och fräs i en kastrull med olja tillsammans med lök och morot. Späd med vin, vatten och fond och koka ihop i 10 minuter. Sila såsen och smaka av med socker, salt och peppar. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och red av såsen. Koka i 3 minuter.