Du behöver
- 5 msk olivolja mild
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl hönsbuljong av tärning
- 3 dl mjölk 3 %
- 100 g kokt skinka
- 2 dl ost Svecia
- salt peppar, muskotnöt
Panering:
1 dl vetemjöl
1 st ägg
2 dl ströbröd
Stekning:
1.5 dl olivolja eller solrosolja
Gör så här
1
Värm oljan i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs under ständig omrörning i ca 3 minuter. Späd med buljong och mjölk och fortsätt att röra tills det blir en tjock och slät stuvning.
2
Hacka skinkan och blanda ner i stuvningen tillsammans med osten. Rör om tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Lägg över stuvningen i en glasform. Låt svalna. Låt kallna i kylen i ca 3 timmar.
3
Panering: Lägg mjöl i en skål. Vispa ägget med lite vatten i en djup tallrik och lägg ströbrödet på en annan tallrik. Forma avlånga kroketter med mjölade händer. rulla dem först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Lägg upp kroketterna på smörpapper och låt dem torka i 5 minuter.
4
Stek kroketterna i en stekpanna med 1 1/2 cm olja som är ca 180°. El-ler fritera dem i en fritös. Vänd kroketterna ett par gånger tills de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev. Lägg rinna av på hushållspapper. Servera kroketterna varma.