Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl dinkelmjöl fullkorn
  • vetemjöl vetemjöl special
  • 1 msk salt
  • 1 dl solroskärnor

Ugn: 250/200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken till köksmaskinen. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, dinkelmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig i 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta in det tillsammans med solroskärnorna. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar eller över natten i kylen. Stöt ner den en gång.

2
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dra ut degen till en rektangel som är ca 20×30 cm. Skär degen i 3 längder. Vrid dem i spiraler som nästan är lika långa som plåten. Lägg dem plåten med bakplåtspapper och jäs baguetterna övertäckta på varm plats, i ca 30 minuter.

3
Grädda på 250° i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i 25 mi-nuter. Spraya in lite vatten i ugnen under gräddningen. Låt svalna på galler utan duk. Skär brödet i sneda skivor och servera med smör, brieost och frukt t ex druvor, sharonfrukt, physalis, päron.