Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 1 msk rapsolja
- 4 dl dinkelmjöl fullkorn
- vetemjöl vetemjöl special
- 1 msk salt
- 1 dl solroskärnor
Ugn: 250/200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i degbunken till köksmaskinen. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, dinkelmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig i 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta in det tillsammans med solroskärnorna. Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar eller över natten i kylen. Stöt ner den en gång.
2
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dra ut degen till en rektangel som är ca 20×30 cm. Skär degen i 3 längder. Vrid dem i spiraler som nästan är lika långa som plåten. Lägg dem plåten med bakplåtspapper och jäs baguetterna övertäckta på varm plats, i ca 30 minuter.
3
Grädda på 250° i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i 25 mi-nuter. Spraya in lite vatten i ugnen under gräddningen. Låt svalna på galler utan duk. Skär brödet i sneda skivor och servera med smör, brieost och frukt t ex druvor, sharonfrukt, physalis, päron.