Du behöver

  • 1 st kalkon ca 3,5 kg
  • 1 st citron
  • salt och peppar
  • 2 st äpplen
  • 1 st katrinplommon påse
  • smält smör till pensling

Portvinssås:

sky ca 3 dl silad
0.5 dl kycklingfond
0.5 dl spad från inkokta äpplen
0.5 dl portvin rött
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Servera med:

hasselbackspotatis se recept
äpplen se recept
brysselkål kokt

Gör så här

1
Skölj kalkonen och torka den med hushållspapper. Dela citronen och lägg ena halvan inne i kalkonen vid halsöppningen. Gnid den andra citronhalvan utanpå och inuti kalkonen. Salta och peppra inuti och utanpå kalkonen. Skölj och klyfta äpplena. Fyll kalkonen med äppelklyftor och katrinplommon. Sy igen öppningen med bomullsgarn. Pensla kalkonen med smält smör.

2
Vik in vingarna under kalkonen och lägg kalkonen i en ugnspanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av kalkonen och stek kalkonen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter per kilo. Innertemperaturen ska vara 70°.

3
Portvinssås: Sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt fond, äppelspad från in-kokta äpplen (se recept) och portvin, och koka upp. Vispa samman mjöl och grädde och häll i kastrullen under vispning. Sjud under omrörning i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Skär loss kalkonbrösten från bröstbenen. Skiva köttet och lägg tillbaka på kalkonen. Skär upp resten av köttet efter hand. Servera med portvinssås, hasselbackspotatis, inkokta äpplen och kokt brysselkål.