Du behöver

  • 1,5 kg innanlår av nöt eller vilt kan ersättas med fransyska

Lag:

1.5 l vatten
1 dl salt
2 tsk strösocker
0.5 tsk svartpeppar krossad
2 st lagerblad
20 st enbär krossade
1 st timjankvistar knippe

Servera med:

lingonsås se recept
ugnsrostade rotfrukter se recept

Ugn: 75°

Gör så här

1
Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat, det tar 2-3 timmar. Låt köttet stå i ugnen 7-10 timmar. När termometern visar 60º är köttet rött inuti, och vid 67º är köttet rosa.

2
Lag: Koka vatten, socker, peppar, smulade lagerblad, krossade enbär och timjan ett par minuter. Låt lagen svalna något.

3
Lägg det varma köttet i en trång bunke. Häll över lagen, den ska täcka köttet. Låt det svalna lite. Täck över och låt köttet stå i kylen i ca 5 timmar. Ta upp köttet och förvara det i en plastpåse, utan lag. Vid servering, skär köttet i så tunna skivor som möjligt.