Du behöver

  • 1 kg högrev eller oxbringa, benfri
  • smör
  • flingsalt, nymald peppar
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 msk vetemjöl
  • 0.5 st flaska rödvin
  • 3 msk oxfond
  • 2 st lagerblad
  • 1 st kanelstång
  • 3 st kryddnejlikor
  • 10 st kryddpepparkorn hela
  • 200 g smålök
  • 200 g champinjoner små färska
  • 2 st äpplen små röda
  • 0.5 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung

Servera med:

kokt potatis eller potatismos

Gör så här

1
Skär köttet i bitar som är ca 3×3 centimeter. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra.

2
Strimla fläsket. Skala och hacka lök, vitlök och morot och fräs i en gryta med smör. Lägg köttet i grytan och pudra över mjölet. Tillsätt vin, fond och kryddor. Koka under lock tills köttet är mört i ca 1 1/2 timme.

3
Skala löken och bryn hela lökar och hela champinjoner i en stekpanna med smör. Tillsätt lök och svamp till grytan när 10-15 minuter av koktiden återstår.

4
Skölj och klyfta äpplena. Tillsätt äppelklyftor, vinäger och honung till grytan när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.