Du behöver
- 1 kg högrev eller oxbringa, benfri
- smör
- flingsalt, nymald peppar
- 150 g rökt sidfläsk
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 1 msk vetemjöl
- 0.5 st flaska rödvin
- 3 msk oxfond
- 2 st lagerblad
- 1 st kanelstång
- 3 st kryddnejlikor
- 10 st kryddpepparkorn hela
- 200 g smålök
- 200 g champinjoner små färska
- 2 st äpplen små röda
- 0.5 msk rödvinsvinäger
- 1 msk honung
Servera med:
kokt potatis eller potatismos
Gör så här
1
Skär köttet i bitar som är ca 3×3 centimeter. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
2
Strimla fläsket. Skala och hacka lök, vitlök och morot och fräs i en gryta med smör. Lägg köttet i grytan och pudra över mjölet. Tillsätt vin, fond och kryddor. Koka under lock tills köttet är mört i ca 1 1/2 timme.
3
Skala löken och bryn hela lökar och hela champinjoner i en stekpanna med smör. Tillsätt lök och svamp till grytan när 10-15 minuter av koktiden återstår.
4
Skölj och klyfta äpplena. Tillsätt äppelklyftor, vinäger och honung till grytan när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.