Du behöver
- 50 g jäst
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- vetemjöl ca 15 dl
Fyllning:
200 g smör
2 dl mandel mald
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken tillsammans med saffranet till 37°. Häll degspa-det över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, mandel, socker och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut de-gen till en platta och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan och skär i 36 bitar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, eller i formar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter.