Du behöver
- 200 g smör
- 1.5 dl sirap mörk
- 3 dl strösocker
- 1.5 dl vispgrädde
- 1 msk malen ingefära
- 1.5 msk kanel
- 2 tsk kryddnejlika malen
- 2 tsk kardemumma malen
- 1 msk bikarbonat
- 10.5 dl vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Låt smör, sirap och socker smälta samman i en kastrull. Häll bland-ningen i en köksmaskin och tillsätt grädde och kryddor.
2
Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner tillsammans med nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg, tillsätt eventuellt mer mjöl. Degen ska vara ganska lös. Låt degen vila i kylen i 1 dygn.
3
Ta fram degen någon timme innan den ska bakas ut. Kavla ut lite i ta-get på mjölat bord och ta ut kakor med mått.
4
Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på plåten.