Du behöver
- 50 g jäst
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella lätt
- 1 tsk salt
- 2 dl strösocker
- vetemjöl ca 17 dl
Pensling:
ägg
russin
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet i smöret.
2
Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i kesella, salt, socker och det mesta av mjölet.
3
Arbeta degen väl tills den är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut och dela varje bit i 15 bitar. Forma lussebullar av bitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5
Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.