Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1.5 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 0.75 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • 2 st ägg
  • 75 g smör eller margarin
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
0.5 dl strösocker
100 g mandelmassa
1 msk kanel

Pensling:

ägg

Garnera med:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 225°

Gör så här

1
Fyllning: Rör rumsvarmt smör och socker smidigt. Riv mandelmassan och rör ner i smöret tillsammans med kanel.

2
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och kall grädde och rör tills jästen lösts upp. Blanda i salt, hjorthornsalt, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till varje bit till plattor och sporra ut fyrkanter som är 7×7 cm.

4
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

5
Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8–10 minuter. Låt svalna. Glasera med florsocker utrört i vatten.