Du behöver
- 50 g jäst
- 1.5 dl mjölk
- 1.5 dl vispgrädde
- 0.75 dl socker
- 2 krm salt
- 2 krm hjorthornssalt
- 2 st ägg
- 75 g smör eller margarin
- 12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
0.5 dl strösocker
100 g mandelmassa
1 msk kanel
Pensling:
ägg
Garnera med:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 225°
Gör så här
1
Fyllning: Rör rumsvarmt smör och socker smidigt. Riv mandelmassan och rör ner i smöret tillsammans med kanel.
2
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och kall grädde och rör tills jästen lösts upp. Blanda i salt, hjorthornsalt, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till varje bit till plattor och sporra ut fyrkanter som är 7×7 cm.
4
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
5
Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8–10 minuter. Låt svalna. Glasera med florsocker utrört i vatten.