Du behöver
- 550 g laxfilé
- 500 g räkor med skal
- 1 st purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st fänkålsstånd
- tomater ca 300 g
- olivolja
- 0.5 g saffran
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 2 msk fiskfond
- flingsalt
- tabasco
- 1 dl hackad dill
Servera med:
ris pressad potatis eller rostat bondbröd med olivolja och flingsalt
Gör så här
1
Ta bort skinnet och skär laxen i rejäla bitar. Skala räkorna. Ställ åt sidan.
2
Skölj och strimla purjolöken. Hacka vitlöken. Strimla fänkålen och grovhacka tomaterna. Fräs purjolök, vitlök och fänkål sakta i en traktörpanna med olivolja. Tillsätt saffran, nystötta fänkålsfrön och tomater och fräs ytterligare några minuter.
3
Späd med vin, grädde, vatten och fond. Koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av med salt och tabasco.
4
Vänd ner laxen och sjud sakta under lock i ca 5 minuter. Blanda i räkor och strö dill över grytan. Servera med ris, pressad potatis eller rostat bondbröd med olivolja och flingsalt.