Du behöver

  • smör till formen
  • 100 g mandelsplitter
  • 150 g hasselnötskärnor rostade
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 1 st äggula
  • 100 g smör
  • 0.25 dl vetemjöl
  • 2.5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk mandellikör eller päronkonjak

Garnera med:

kakao

Ugn: 175º

10-12 bitar

Gör så här

1
Smörj en rund bakform, 23 cm i diameter, ordentligt och strö mandelsplitter i botten och runt kanten.

2
Mixa nötterna och sockret till en smulig massa i matberedaren med kniven monterad.

3
Vispa massan med ägg och äggula till en tjock och fluffig smet, minst 10 minuter med elvisp eller i köksmaskin med ballongvisp.

4
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjölsorterna med kakaon. Sikta ner blandningen i smeten tillsammans med smöret och likör eller konjak. Blanda till en jämn smet.

5
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Låt kakan stå i 5 minuter innan den stjälps upp på galler. Låt kakan kallna under bakduk. Sikta över kakao strax före serveringen.