Du behöver

  • 1 kg skinkstek benfri av vildsvin
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan

Sås:

3 dl körsbär färska eller konserverade, ca 400 g
1 dl sky + 4 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk balsamicovinäger
1 msk strösocker
2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Ugn: 125º

Gör så här

1
Bind upp steken med bindgarn om den inte är nätad. Gnid in salt, peppar och timjan. Lägg steken i en ugnsfast form och stek tills innertemperaturen är 70°. Låt köttet vila i 15 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Skölj, dela och kärna ur körsbären. Använder du konserverade tar du med spadet och blandar med sky, vatten och fond till ca 5 dl. Annars silar du skyn i en kastrull och blandar med vatten och fond. Tillsätt hälften av körsbären, vinäger och socker. Låt såsen sjuda i 10 minuter under omrörning.

3
Red av med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Tillsätt resten av bären och låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Stek som blir över, kan användas till pytt i panna, makaronilåda, pastasåser, sallader eller som smörgåspålägg.