Du behöver

  • 1 kg kotlettrad benfri av gris
  • flingsalt svartpeppar
  • 1 msk rosmarin hackad + 2 kvistar
  • 0.5 st apelsin rivet skal

Apelsinsås:

0.5 dl sky från formen
1 st apelsin pressad saft och zestat skal av 1
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
1.5 msk majsstärkelse
salt och peppar

Servera med:

potatis kokt
grönsaker t ex blomkål, morötter och purjolök

Ugn: 175º

Gör så här

1
Bind upp steken med bindgarn. Salta, peppra och gnid hackad rosmarin och rivet apelsinskal runt steken.

2
Lägg steken i en ugnsfast form och stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70º. Låt steken vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.

3
Sila skyn ur formen i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft och -skal, vatten och fond, och koka upp.

4
Blanda majsstärkelse med lite vatten till en redning och rör ner i buljongen. Rör om och koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera steken med kokta grönsaker och potatis.


Kommentar:
Stek som blir över, kan användas till pytt i panna, makaronilåda, pastasåser, sallader eller som smörgåspålägg.