Du behöver

  • 1 kg entrecôte
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • salt och peppar
  • smör

Portvinssås:

1 st schalottenlök
1 msk smör
1 dl portvin rött
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 msk redning brun

Ugnsrostad potatis:

1 kg mandelpotatis
4 st morötter
1 msk rapsolja
flingsalt

Ugn: 125–150º och 250º

Gör så här

1
Torka av köttet. Bind upp det med bindgarn för en jämnare form och tillagning.

2
Krossa senapsfröna i en mortel. Gnid senapen runt köttet tillsammans med salt och peppar.

3
Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och stek i nedre delen av ugnen vid 125–150º, tills innertemperaturen är 65º och köttet rosa i mitten. Låt köttet vila, ca 10 minuter, innan det skär upp i 1 cm tjocka skivor.

4
Skala, hacka och fräs löken i en kastrull med smält smör. Tillsätt portvin, fond och vatten. Koka ihop till hälften. Sila bort löken och red av såsen med redning och koka såsen i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5
Skölj och skrubba potatisen och dela på längden i halvor. Skala och skär morötterna i bitar. Lägg över i en långpanna, ringla över oljan och strö över flingsalt.

6
Ugnsrosta i mitten av ugnen vid 250º, i 25–30 minuter. Servera steken med sås, sallad, ugnsrostad mandelpotatis och morötter.


Kommentar:
Stek som blir över, kan användas till pytt i panna, makaronilåda, pastasåser, sallader eller som smörgåspålägg.