Du behöver

  • 1,2 kg lammstek benfri
  • salt och peppar
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 2 msk smör

Fyllning:

100 g chèvre
1 dl hasselnötter rostade
75 g torkade päronskivor
1 msk akaciahonung
1 tsk rosmarin hackad
salt och peppar

Sås:

4 dl vatten och silad sky
0.5 dl kalvfond
3 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g chèvre
salt peppar, honung

Servera med:

grönsaker kokta och brynta kålrötter

Ugn: 175º

Gör så här

1
Salta, peppra och gnid in rivet citronskal i köttet.

2
Smula osten och grovhacka nötter och päronskivor. Blanda samman i en skål. Smaksätt med honung, rosmarin, salt och peppar.

3
Lägg blandningen i hålrummet i mitten av steken. Bind upp steken så att den blir hel och rund.

4
Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och stek köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 75°. Låt steken vila i 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.

5
Sila av skyn från formen och ställ i ett kallt vattenbad så att fettet kan skummas bort. Mät upp sky och vatten, och blanda med kalvfond, och koka upp i en kastrull. Vispa ut mjölet i lite av grädden och red av med blandningen. Sjud såsen i 5 minuter.

6
Tillsätt resten av grädden och smulad chèvre. Rör om tills osten smält. Smaka av med salt, peppar och honung. Servera steken med kokta grönsaker, brynta kålrötter och sås.


Kommentar:
Stek som blir över, kan användas till pytt i panna, makaronilåda, pastasåser, sallader eller som smörgåspålägg.