Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 6 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, rumsvarmt smör i klickar, sirap, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Dela varje längd i 10 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna med handen och skär ett kryss med degskrapan. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.