Du behöver
- 12 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk rapsolja
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl linfrö
- 2 dl havregryn
- 2 dl grahamsmjöl
- vetemjöl +1 dl special
Pensling:
ägg
sesamfrön
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål och häll på kallt vatten. Tillsätt salt, olja, solrosfrön, sesamfrön, linfrö, havregryn, grahamsmjöl och 5 dl vetemjöl och arbeta degen väl i maskin i 10 minuter (för hand i 15 minuter) Degen ska vara kladdig. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och använd den sista decilitern mjöl. Kavla ut till degen till en avlång platta som är 1 1/2 cm tjock.
3
Skär degen i 18–20 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.