Du behöver

  • 12 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl +1 dl special

Pensling:

ägg
sesamfrön

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål och häll på kallt vatten. Tillsätt salt, olja, solrosfrön, sesamfrön, linfrö, havregryn, grahamsmjöl och 5 dl vetemjöl och arbeta degen väl i maskin i 10 minuter (för hand i 15 minuter) Degen ska vara kladdig. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och använd den sista decilitern mjöl. Kavla ut till degen till en avlång platta som är 1 1/2 cm tjock.

3
Skär degen i 18–20 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

4
Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.