Du behöver

  • 4 st päron
  • 0.5 dl valnötskärnor

Sockerlag:

3 dl vatten
1 dl strösocker
1 st citronskiva

Mandel- och valnötskaka:

300 g mandelmassa
0.5 dl valnötter
ägg
1 msk mandellikör kan uteslutas

Servera med:

3 dl vispgrädde

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skala, dela och kärna ur päronen.

2
Sockerlag: Koka upp vatten, socker och citronskivan i en kastrull. Lägg i päronhalvorna och låt sjuda tills de knappt är mjuka, ca 10 minuter. Ta upp dem ur sockerlagen och låt dem rinna av.

3
Mandel- och valnötskaka: Kör mandelmassa, valnötter, ägg och likör i skålen till matberedaren med kniven monterad till en slät fluffig massa. Häll smeten i en smord pajform som är ca 24 cm i diameter.

4
Lägg i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. Krossa valnötterna och strö över kakan. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Servera kakan ljummen med vispad grädde.