Du behöver
- 4 st päron
- 0.5 dl valnötskärnor
Sockerlag:
3 dl vatten
1 dl strösocker
1 st citronskiva
Mandel- och valnötskaka:
300 g mandelmassa
0.5 dl valnötter
ägg
1 msk mandellikör kan uteslutas
Servera med:
3 dl vispgrädde
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala, dela och kärna ur päronen.
2
Sockerlag: Koka upp vatten, socker och citronskivan i en kastrull. Lägg i päronhalvorna och låt sjuda tills de knappt är mjuka, ca 10 minuter. Ta upp dem ur sockerlagen och låt dem rinna av.
3
Mandel- och valnötskaka: Kör mandelmassa, valnötter, ägg och likör i skålen till matberedaren med kniven monterad till en slät fluffig massa. Häll smeten i en smord pajform som är ca 24 cm i diameter.
4
Lägg i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. Krossa valnötterna och strö över kakan. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Servera kakan ljummen med vispad grädde.