Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och kall mjölk och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en fast deg, 10 minuter i maskin och 15 minuter för hand. Lägg över degen i en lätt oljad skål och täck med plastfolie. Låt degen stå i kylen i 10–12 timmar.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och skär ett kryss mitt i degen. Kavla ut till en fyrkant som är 30×30 cm.

3
Skär smöret med en osthyvel och lägg det mitt på degen. Vik in hörnen över smöret så att degen täcker allt smör. Kavla ut degen till en platta som är 40×70 cm – det är här du ska mäta med linjal. Vik ihop degen i tre delar och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen igen och vik ihop och låt degen vila i kylen i ytterligare30 minuter.

4
Kavla ut till 40×70 cm. Ta fram linjalen igen. Skär ut 16 trekanter där basen ska vara 12 cm. Rulla ihop från breda sidan och lägg på plåt med bakplåtspapper. Böj in ändarna lite lätt mot mitten. Pensla med uppvispat ägg och låt jäsa i ca 2 timmar. Tänk på att inte pensla själva snittytan med ägg, för då pyser de inte upp i ugnen. Grädda i ca 12 minuter till gyllenbrun färg.