Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk anis stött
  • 1 tsk stött kummin
  • 150 g ost riven lagrad
  • 1 st paprika grillad inlagd
  • 2 dl havrekli
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Pensla med:

1 st ägg
vallmofrö blå och vita

Ugn: 200º

1 brytbröd, ca 24 bullar

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölken. Rör ut jästen och tillsätt anis, kummin, ost, paprikan i bitar, havrekli och mjöl.

2
Arbeta degen tills den släpper bunkens kant, gärna 10 minuter i köksmaskin. Arbeta in saltet i slutet. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 1 timme.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Forma den till en rulle och dela den i 24 bitar.

4
Forma och rulla bitarna till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Börja i mitten och lägg bullarna i en oval, inte allt för tätt. Låt jäsa un-der bakduk på en dragfri plats, ca 30 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen, ca 30 minuter. Låt brytbrödet svalna på bakgaller.


Kommentar:
Använd gärna hälften parmesanost och hälften prästost.