Du behöver

  • 3 st potatis
  • 1 st palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 2 st morötter
  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl matlagningsgrädde och mjölk
  • salt och peppar
  • 1 tsk citrontimjan eller kryddtimjan, repad
  • 1 msk gräslök skivad
  • 2 dl ost riven, lagrad

Servera med:

falukorv stekt

Ugn: 225º

Gör så här

1
Skala och skiva potatis, rotfrukter och lök i tunna skivor, gärna på man-dolin eller i matberedaren med den tunna skärskivan.

2
Lägg i en gryta och koka upp med grädde, mjölk, salt, peppar, timjan och gräslök under omrörning tills såsen tjocknar, ca 10 minuter. Smaka av.

3
Häll över i smorda ugnsfasta portionsformar. Strö över ost och grädda tills gratängen fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med skivad falukorv.