Du behöver

  • 4 prt pasta penne
  • 500 g blåmusslor eller hjärtmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1.5 dl vitt vin
  • 1 st vitlöksklyfta

Gremolata:

0.5 st citron hackat skal
2 msk bladpersilja hackad
1 st vitlöksklyfta

Gör så här

1
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.

2
Gremolata: Skala citronen, gärna med zestjärn, och hacka skalet. Blanda med persilja och finhackad vitlök.

3
Borsta och skölj musslorna rena under rinnande kallt vatten. Kontrollera att de är hela och sluter skalsköldarna när du knackar dem i köksbänken. Släng de som inte sluter sig.

4
Häll olja och vin i en gryta så att botten täcks. Tillsätt vitlöksklyftan och koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock tills musslorna öppnat sig, ca 3 minuter.

5
Ta upp musslorna med en hålslev och kasta de musslor som inte öppnat sig. Sila av och spar spadet. Ta musslorna ur sitt skal men spara några musslor med skal till garnering.

6
Lägg musslor och spad i grytan och blanda med pastan. Lägg upp på tallrikar och strö över gremolata. Garnera med musslor.