Du behöver

  • 250 g färsk spenat eller fryst hel spenat
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 250 g ricottaost
  • 50 g parmesanost
  • 4 st lasagneplattor färska

Tomatsås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
500 g krossade tomater
1.5 dl vitt vin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk honung
1 msk basilika eller 1 tsk torkad

Ostsås:

1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
50 g parmesanost
salt och peppar

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skölj och fräs spenaten lätt i en stekpanna med smör. Salta, peppra och pressa vitlöken över spenaten och rör om. Lägg över i en skål och låt svalna. Blanda ner ricottaost och parmesanost.

2
Bred blandningen över pastaplattorna och rulla ihop till från kortsidan. Skär varje rulle i 3 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i en smord ugnsfast form.

3
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i kastrull med olja. Tillsätt tomater och vin. Salta, peppra och tillsätt honung och basilika. Koka ihop i 10 minuter. Skeda tomatsåsen över pastastubbarna.

4
Ostsås: Vispa samman mjölk, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp och sjud såsen i 3 minuter under omrörning. Tillsätt riven parmesanost, och smaka av med salt och peppar. Bred såsen över tomatsåsen och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter.