Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kycklingfond

Risotto:

1 st schalottenlök
2 msk olivolja
2 dl risottoris t ex avorioris
1 dl vitt vin
1 st burk cocktailtomater 400 g
3 dl musselbuljong + vatten
2 msk citrontimjan färsk
salt och peppar

Garnera med:

citrontimjan

Gör så här

1
Skölj och kontrollera att musslorna lever, d v s att de sluter sina skalsköldar när du knackar dem i köksbänken.

2
Skala och hacka lök och vitlök och fräs löken blank i en stor gryta med olja. Tillsätt vin, vatten och fond och koka upp. Lägg i musslorna och rör om. Lägg på lock och koka musslorna i 3–5 minuter, beroende på muss-lornas storlek. Musslorna är klara när de öppnat sig. Kasta de musslor som inte öppnat sig! Sila av musselspadet och spar till risotton.

3
Risotto: Skala och hacka löken, och fräs den blank i en tjockbottnad gryta. Tillsätt riset och fräs det lätt. Späd med vin och låt det koka bort. Späd med cocktailtomater och spad, musselbuljong och vatten i om-gångar, allt eftersom vätskan kokar in. Rör om då och då. Testa riset så det får rätt konsistens (riset ska ha lite tuggmotstånd, al dente). Smaka av med citrontimjan, salt och peppar.

4
Spara några musslor med skal till garnering, lossa resten och blanda ner i risotton. Garnera med citrontimjan.