Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 150 g smör
- 2 tsk kardemummakärnor stötta
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
- 10.5 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
3 dl vaniljkräm görs av 3 dl mjölk och 1 dl
Garnera med:
smält smör
strösocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt i rumsvarmt smör i klickar, kardemumma, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Vaniljkräm: Vispa ihop vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpack-ningen.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd. Dela längden i 16 bitar och rulla varje bit till en bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lätt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och tryck in spetsen mitt i bullen. Spritsa i kräm i varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 minuter. Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.