Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1.5 dl sirap vit
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 15 dl
Fyllning:
2 dl sötmandel
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
Pensling:
ägg
mandelsplitter
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Fyllning: Mal mandeln och rör ihop den med rumsvarmt smör, socker och kardemumma.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel som är 25×40 cm. Bred på fyllning längs med halva kakan på längden. Vik över andra halvan.
5
Skär degen i 2 cm breda remsor och vrid dem. Snurra ihop till en lös knut och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelsplitter. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.