Du behöver
- 50 g jäst
- 200 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 10.5 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g mörk choklad
75 g smör
0.5 dl strösocker
Pensling:
ägg
Garnera med:
20 g choklad smält
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, ägg, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Fyllning: Hacka chokladen fint och rör ihop med rumsvarmt smör och socker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla ut varje bit till en rundel som är 35 cm. Dela varje rundel i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop till gifflar.
5
Lägg på plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna och garnera med smält choklad.