Du behöver

  • 50 g jäst
  • 200 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 10.5 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g mörk choklad
75 g smör
0.5 dl strösocker

Pensling:

ägg

Garnera med:

20 g choklad smält

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt socker, ägg, bakpulver, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Fyllning: Hacka chokladen fint och rör ihop med rumsvarmt smör och socker.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Kavla ut varje bit till en rundel som är 35 cm. Dela varje rundel i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop till gifflar.

5
Lägg på plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna och garnera med smält choklad.