Du behöver

  • 2 st aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör eller margarin
  • 500 g köttfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Ostsås:

2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
1 st ägg
125 g mozzarella

Servera med:

sallad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta på skivorna.

2
Skala och hacka lök och vitlök och stek i en stekpanna med smör. Lägg i färsen och stek den smulig. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och peppar och koka ihop i 10 minuter.

3
Ostsås: Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Vispa i resten av mjölken och koka upp under omrörning. Rör ner ost och ägg och krydda med salt och peppar.

4
Torka av aubergineskivorna och stek dem i en stekpanna med olja, 1 minut per sida.

5
Varva köttfärssås och aubergine i en smord ugnsfast form. Häll över ostsåsen och lägg på skivad mozzarella. Grädda i ca 30 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad.