Du behöver
- 2 st aubergine
- 1 tsk salt
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk smör eller margarin
- 500 g köttfärs
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- salt och peppar
- olja till stekning
Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven ost
1 st ägg
125 g mozzarella
Servera med:
sallad
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta på skivorna.
2
Skala och hacka lök och vitlök och stek i en stekpanna med smör. Lägg i färsen och stek den smulig. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salt och peppar och koka ihop i 10 minuter.
3
Ostsås: Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Vispa i resten av mjölken och koka upp under omrörning. Rör ner ost och ägg och krydda med salt och peppar.
4
Torka av aubergineskivorna och stek dem i en stekpanna med olja, 1 minut per sida.
5
Varva köttfärssås och aubergine i en smord ugnsfast form. Häll över ostsåsen och lägg på skivad mozzarella. Grädda i ca 30 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad.