Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hasselnötter
  • 0.5 dl mandelspån

Kolasås:

2.5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Ugn: 175º

8 bitar

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smöret.

2
Blanda vaniljsocker, kakao och mjöl, och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter.

3
Strö över grovt hackade nötter och mandelspån, och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.

4
Låt kakan kallna. Koka ihop grädde, socker och sirap i en kastrull i 5 minuter. Servera kolasåsen till kakan.