Du behöver

  • 1 kg flankstek
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära
  • 3 st salladslökar
  • 2 msk sesamolja
  • 5 msk kinesisk soja
  • 2 tsk strösocker
  • svartpeppar

Chili- och ingefärssås:

1 st vitlöksklyfta
1 st röd chilipeppar
3 cm färsk ingefära
3 msk fisksås
2 msk pressad lime
4 msk vatten
2 msk strösocker

Servera med:

blandad sallad
sparris grillad
grillad paprika

Gör så här

1
Lägg köttet i en stor plastpåse. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skala ingefäran och hacka den fint. Hacka salladslöken. Lägg hacket i påsen tillsammans med olja, soja, socker och peppar. Skaka påsen så att köttet täcks av marinad. Låt marinera i minst 1 timme, gärna längre.

2
Ta upp och torka av köttet. Grilla på riktigt på het grill ca 5 minuter per sida, eller längre om man önskar mer tillagat kött. Ytan ska bli svart och köttet ska vara rött. Ta upp köttet och låt det vila under folie i 10 minuter innan det skivas.

3
Skala och hacka vitlöken till såsen fint. Dela, skär bort kärnorna och skiva chilin tunt. Skala ingefäran med en tesked så bara det yttersta skalas bort. Hacka ingefäran fint. Blanda vitlök, chili, ingefära, fisksås, limesaft, vatten och socker i en skål.

4
Skär köttet i tunna skivor. Det är viktigt att skära över köttrådarna och inte längs med. Servera på en bädd av sallad, sparris och paprika. Servera såsen bredvid.


Kommentar:
Gör en god macka av köttet som blir över med sallad, tomat, kött och majonnäs.