Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 1 st citron rivet skal
  • 3 st äggvitor
  • 3 dl vispgrädde kall
  • dill till garnering

Kokning:

vatten
fiskfond
vin ca 1 dl vitt

Spenatsås:

100 g färsk babyspenat
smör
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1.5 msk smör
1.5 msk vetemjöl
0.5 msk pressad citronsaft
0.5 krm kajennpeppar
flingsalt

Servera med:

potatis kokt
sockerärter kokta

Gör så här

1
Skär laxen i mindre bitar och finfördela i matberedaren. Tillsätt salt, kajennpeppar, citronskal och äggvitor. Arbeta in grädden, lite i taget, tills färsen är jämn och smidig. Låt gärna färsen stå till sig i kylen en stund.

2
Koka upp vatten, fond och vin i en traktörpanna. Koka ett färsprov. Späd med mer grädde om färsen blir för fast. Är färsen för lös, rör i cirka 1 msk potatismjöl.

3
Forma färsen i handen till ovala bullar med hjälp av en vattensköljd matsked. Sjud quenellerna i fonden tills de flyter upp och känns fasta, ca 8 minuter. Ta upp med hålslev och håll dem varma. Strö över hackad dill vid servering.

4
Spenatsås: Fräs sköljd spenat i en stekpanna med en klick smör. Låt svalna och hacka spenaten. Koka ihop vatten, vin, grädde och fond i ca 10 minuter. Blanda smör och mjöl och vispa ner redningen i såsen. Koka i ca 5 minuter. Tillsätt spenat, citronsaft och peppar. Mixa såsen slät och smaka av med salt. Servera till laxquenellerna tillsammans med kokt potatis och sockerärter.