Du behöver

  • 4 st lammrack
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron rivet skal och pressad saft
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 st rosmarinkvistar
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk salt

Rödvinssky:

1 st schalottenlök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk strösocker
3 dl rött vin
1.5 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk rosmarin torkad
1.5 msk majsstärkelse
salt och peppar

Mandelpotatispuré:

1.2 kg mandelpotatis
75 g smör
salt och peppar
4 dl mjölk
salt och peppar
1.5 tsk tryffelolja olivolja med tryffel, kan uteslutas
0.5 dl hackad persilja

Servera med:

haricots verts

Ugn: 150°

Gör så här

1
Putsa lammet från hinnor och senor. Skala och hacka lök och vitlök. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda lök, vitlök, citron-skal och -saft, olja, repad rosmarin, salt och peppar. Mixa och bred blandningen över köttet. Låt marinera i kylen ett par timmar eller över natten.

2
Lägg lammracksen på en plåt med bakplåtspapper. Stick in en kötter-mometer och baka i ugnen i ca 40 minuter, tills innertemperaturen är 60° för ljusrosa kött. Låt köttet vila i 15 minuter och skiva det mellan varje ben.

3
Rödvinssky: Skala och hacka löken fint och fräs den i en kastrull med smör, tillsammans med tomatpuré och socker, utan att löken får färg. Späd med vin och vatten och smaksätt med fond och rosmarin. Koka i 10 minuter. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i såsen. Koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Sila såsen.

4
Mandelpotatispuré: Skala och koka potatisen. Pressa potatisen genom purépress och rör i smör och den värmda mjölken. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Servera lammracksen med mos, kokta haricots verts och rödvinssky.