Du behöver
- 25 g jäst
- 2 dl mjölk
- 100 g smör eller margarin
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 2 st äggulor
- 7 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mandelmassa
0.5 dl apelsinmarmelad
Pensling:
ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vatten
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, salt, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
2
Fyllning: Rör ihop riven mandelmassa och marmelad.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rundel som är 30 cm i diameter. Skär degen i åtta trekanter.
4
Lägg en klick fyllning på varje trekant och rulla ihop från breda sidan. Lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda i 10 minuter. Låt svalna.
5
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och glasera gifflarna.