Du behöver

  • 2 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g smör
  • 0.5 dl vetemjöl

Garnera med:

florsocker

Servera med:

äppelklyftor, se recept

havtornssås, se recept

Ugn: 200°

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills chokladen smält.

2
Blanda ner chokladen i äggsmeten, och sikta ner mjölet och rör om.

3
Smöra och sockra 4 portionsformar och fyll dem nästan ända upp med chokladsmet.

4
Grädda strax före servering mitt i ugnen i ca 10 minuter, då har de puffat upp som suffléer i formarna. Låt stå 1 minut. Vänd upp dem på desserttallrikar.

5
Servera med stekta äppelklyftor och havtornssås. Pudra över lite florsocker.

6
Smörstekta äppelklyftor 4 portioner: Skala, kärna ur och skär 4 äpplen i smala klyftor. Stek dem lätt på båda sidor i 2 msk smör. Strö över 2 msk strösocker under stekningen, så att de får fin färg.

7
Havtornssås 4 portioner: Tina 2 dl fryst råsaft av havtorn och blanda med 2 dl vatten, 1 dl strösocker och 1/2 dl syltsocker i en kastrull. Koka i ca 5 minuter, tills det blir en simmig sås. Låt svalna.


Kommentar:
Hittar du inte råsaft i frysdisken, går det bra att smälta havtornsgelé och lite vatten i en kastrull.