Du behöver
- 2 st ägg
- 0.5 dl strösocker
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör
- 0.5 dl vetemjöl
Garnera med:
florsocker
Servera med:
äppelklyftor, se recept
havtornssås, se recept
Ugn: 200°
Gör så här
1
Vispa ägg och socker pösigt. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills chokladen smält.
2
Blanda ner chokladen i äggsmeten, och sikta ner mjölet och rör om.
3
Smöra och sockra 4 portionsformar och fyll dem nästan ända upp med chokladsmet.
4
Grädda strax före servering mitt i ugnen i ca 10 minuter, då har de puffat upp som suffléer i formarna. Låt stå 1 minut. Vänd upp dem på desserttallrikar.
5
Servera med stekta äppelklyftor och havtornssås. Pudra över lite florsocker.
6
Smörstekta äppelklyftor 4 portioner: Skala, kärna ur och skär 4 äpplen i smala klyftor. Stek dem lätt på båda sidor i 2 msk smör. Strö över 2 msk strösocker under stekningen, så att de får fin färg.
7
Havtornssås 4 portioner: Tina 2 dl fryst råsaft av havtorn och blanda med 2 dl vatten, 1 dl strösocker och 1/2 dl syltsocker i en kastrull. Koka i ca 5 minuter, tills det blir en simmig sås. Låt svalna.
Hittar du inte råsaft i frysdisken, går det bra att smälta havtornsgelé och lite vatten i en kastrull.