Du behöver

  • 2 st ankbröst ca 800 g
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk smör

Björnbärssås:

0.5 dl strösocker
2 msk balsamicovinäger
4 dl vatten
0.5 dl kycklingfond
150 g björnbär tinade
2 tsk majsstärkelse
1 msk smör
salt peppar

Rårakor:

400 g potatis
0.5 tsk salt
1 msk smör
salt svartpeppar

Garnera med:

björnbär
persilja

Servera med:

haricots verts kokta

Ugn: 125°

Gör så här

1
Gör ett rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra på båda sidor. Bryn köttet med fettsidan ner i en het stekpanna med smör, i ca 4 minuter. Vänd och bryn andra sidan i ca 2 minuter. Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer. Tillaga mitt av ugnen tills innertemperaturen är 68°. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Björnbärssås: Smält sockret i en tjockbottnad gryta utan att röra om. Ta grytan från plattan och tillsätt vinäger, vatten, fond och björnbär. Sätt tillbaka grytan på plattan och låt såsen sjuda tills ca hälften återstår. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Runda av såsen med smör och smaka av med salt och peppar.

3
Rårakor: Skala och riv potatisen grovt, och blanda med salt. Pressa ur vattnet i en sil. Stek 8 tunna rårakor på medelvärme i en stekpanna med smör, 4–5 minuter per sida. Servera ankbröstet med kokta haricots verts, björnbärssås och frasiga rårakor.