Du behöver

  • 200 g koljafilé lax- och
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 dl mellangrädde
  • vitpeppar kajennpeppar
  • 1 msk hackad dill

Kokspad:

5 dl vatten
1 msk kycklingfond
0.5 st gul lök
dillkvistar

Dillsås:

2 dl buljong silad
1 dl matlagningsgrädde
1.5 msk vetemjöl
salt och peppar
1 msk hackad dill

Servera med:

potatis kokt
ärter kokta gröna

Gör så här

1
Skär fisken i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Strö över salt och kör till en jämn färs.

2
Tillsätt ägg, grädde, lite vitpeppar, lite kajennpeppar och dill, och kör till en jämn smet.

3
Kokspad: Koka upp vatten, fond, lök och dill i en låg, vid gryta. Forma små “ägg” av färsen med hjälp av vattensköljda skedar, och lägg ner i den kokande buljongen. Låt quenellerna sjuda i ca 3 minuter. Ta upp med hålslev. Sila ner buljong i en kastrull.

4
Dillsås: Koka upp buljongen och tillsätt grädden blandad med mjöl under vispning. Smaka av med salt och peppar. Lägg quenellerna i såsen och låt dem bli varma. Lägg upp och strö över dill. Servera med kokt potatis och gröna ärter.